Orlando Construction is one of Portland's best builders and home remodeler


Loughney Residence Patio

This beautiful newer home is located in the Claremont neighborhood of Hidden Valley.  Our Clients wanted to increase their outdoor living space for their family of four.  The home was constructed with a minimal sized concrete pad and small overhang to shelter a small portion of the patio.  We constructed a new exposed aggregate concrete patio to double the size of the existing patio to create a larger outdoor living space.  An exposed cedar Patio Cover was constructed with integral skylights to preserve sunlight entering the Living Room inside.  The cover was roofed to match the existing house with gutters and a rain chain.  Now the Loughney’s have a large outdoor living space to entertain during inclement or dry weather.  Who is ready for a BBQ!

Holmgren-Traylor Residence

This 1954 Hillside Ranch is located in Southwest Portland’s Hillsdale-Bridlemile neighborhood. Our goal was to keep the project as “green” as possible. The exterior trellis was unstable and smaller than the patio and needed replacement. We constructed a beautiful new Cedar Trellis from Forest Sustainability Council certified timber, re-painted the exterior of the home with Low-VOC paint, and constructed a landscape wall and steps with interlocking concrete stones. Our use of FSC certified timber allowed us to order the wood cut to the size we needed. This resulted in less than a single trash bag worth of waste lumber. Our impact on the environment was mitigated on a job well done!

Petrillo Basement

no images were found

This 1925 Westmoreland Bungalow Basement Conversion project created an Entertainment Space and Second Bathroom in the home. Extra space is needed for family movie night, space for the two kids to play, and for Dad to take a shower! With 790 square feet of current living space, the 300 sq. ft. Basement Conversion will result in a 40% increase in total living space.

Ayers Residence

This Irvington Neighborhood project converted the Basement of this 1923 Bungalow into an Entertainment Space, Guest Bedroom, and 2nd Bathroom in the home. Extra space is needed for guests and a Home Office/Entertainment area for the retired residents! With 985 square feet of current living space, the 700 sq. ft. Basement Addition will result in nearly doubling the total living space in the home.

Our Clients called us from a project flyer like this one that was left at their home while we worked in the neighborhood in the Fall of 2008. When they were ready to move forward, we were here!

Gundburg Residence

This 1910 Craftsman style home is located in NE Portland’s Sabin Neighborhood with a full unfinished basement that previously housed a workshop and laundry area.  Our clients decided to add valuable living space to their home by utilizing area within their existing home footprint.  We created a 510 square foot Entertainment/Play Room and the remainder became a Utility/Laundry Room.  Walls were framed, insulated and drywalled around the perimeter; the plumbing was updated; and electrical outlets, switches, recessed lights, Cable TV, and Telephone were installed throughout.  The basement has been converted into a lavish carpeted living space with two closets, a built-in TV/Bookcase area, and new windows.  The finish carpentry includes wide baseboards, raised panel doors, wood windowsills, and a beautiful new banister leading into the basement.

Centrone Residence

This 1988 Rowhouse is located in Southwest Portland’s Johns Landing neighborhood. The double-deep tandem garage was intended for future conversion to living space with rough plumbing already in place. With a baby on the way, our client decided to expand their living area to create a home office and guest bedroom with bathroom and large closet. We converted the rear half of the garage into a beautiful hallway, bedroom, bathroom, and storage closet to accommodate their growing family. We were able to re-use good lumber from demolition, Zero-VOC paint, eco-friendly laminate hardwood flooring, and porcelain tile to create a clean and toxin free indoor environment. A little care and consideration went a long way in achieving a high quality result within budget and on-time!

Shugart Residence

This 1906 Craftsman Bungalow is located in Southeast Portland’s Mt. Scott-Arleta Neighborhood. The home had no garage, so the access from the rear alley provided the perfect opportunity to build an oversized one-car garage with plenty of room for hobbies. We constructed a beautiful garage and trellis leading to the rear deck to match the style of the existing home, installed new exterior siding on the house, constructed a sandstone acid-washed concrete walkway around the entire house, and re-landscaped the front and rear yards. These improvements add tremendous value to the home by increasing its functionality and curb appeal.

Zenobia Residence

This 1923 Sears Catalog Craftsman Home is located in Northeast Portland’s Grant Park neighborhood. The exterior paint, roof, and front porch trellis had been neglected by its previous owner. After extensive exterior wood replacement, paint removal, and roof reconstruction, the home received a brand new outer skin that will make it last for many more decades.

Calhoun Residence

This 1967 Split-Level Home is located in Southwest Portland’s Raleigh Hills neighborhood. A second-story kitchen addition was on the agenda. We made structural improvements to the existing home and deck where a kitchen addition was constructed to accommodate a full re-design of the interior layout.

Chamlies Residence

This 1925 Arts and Crafts Home in the Rose City Park Neighborhood experienced an unfortunate bathroom remodel that is every Homeowner’s nightmare. An unlicensed Contractor promised to perform a remodel with moonlighting electricians and plumbers taking the unsuspecting Homeowner by surprise. Upon inspection of the project, several unsafe and non-Building Code Compliant issues were identified. Furthermore, the project was never permitted or completed by a licensed Contractor invalidating any future potential insurance claim placing the Homeowner in greater financial risk should something happen. I decided to step in and help get the project back on track and complete it with integrity and quality providing future financial protection for this Client.

Taylor Residence

This 1979 former Apartment was converted to a Condominium in the late 1980’s in SW Portland’s Corbett Hill Neighborhood. The condo’s sunroom overlooks the beautiful Willamette River. Our task was to update the 1979 bathroom into a spa-like retreat with beautiful tile and cedar wood walls, spice up the fireplace with natural sandstone to bring the outdoors inside, and revamp the sunroom to create a soothing retreat for morning coffee.

Allen Residence

This 1951 Traditional home is located in Northeast Portland’s Madison High School Neighborhood. The existing bathroom was in need of an update. The custom tile work with “pinwheel” design was accomplished using decorative three-dimensional glass tile. The tile floor incorporated another custom element with an Ann Sacks “Falling Leaves” patterned mural. The body spray/shower unit adds an invigorating shower experience on those gray Portland mornings. The dated Fireplace received a facelift with slate tiles where we again incorporated small glass accent tiles into the stone. This is truly a project that received an “artists touch”!

Andrews Residence

This 1950 Traditional style home is located in Southeast Portland’s Lents Neighborhood. It was a bank-owned property that was purchased by our client who wanted to give it a fresh look. The entire house was retrofitted with new plumbing, electrical, and a new bathroom. Even in this very “budget conscious” project, we were able to incorporate glass tile accents in the shower, a new vinyl floor, new window, new sink and vanity, and a custom built-in shelf where an old mirrored medicine cabinet was removed. This project adds a tremendous amount to the home’s value and quality of life for our client.

Miles Residence

This 1910 Bungalow in SE Portland’s Mt. Scott-Arleta Neighborhood has been owned by our client for 30+ years. The home was built before bathrooms were a mainstay inside the home. A previous owner added a bathroom decades ago to the old rear porch. Maintaining the historic character by keeping the old claw-foot tub, pedestal sink, linen cabinet, and woodwork was important. A new tile floor, new toilet, wall and woodwork repairs, and new paint gave this a look that will last for another 30 years!

Saturn Residence

This 1947 traditional style home is located in NE Portland’s Beaumont-Wilshire Neighborhood. Our client’s goal was to maintain the original character of the home while providing new plumbing throughout the home, a new Master Bathroom, and updating the main floor Bathroom and Kitchen floor with eco-friendly materials. We started by replacing all of the existing galvanized water supply lines in the home with new pipes. The Master Bathroom was totally demolished and a new shower, window, toilet, pedestal sink, mirrored cabinet, lighting fixtures, wall heater, and tile flooring were installed. The main floor bathroom had beautiful woodwork details and glasswork that remained while taking the tub enclosure to the studs. Beautiful tile was installed on the walls around the bathtub and new plumbing fixtures finished off the space. The Kitchen floor was removed (all four layers) and replaced with eco-friendly Cork flooring and a new Energy-Star dishwasher to update the space. This was the first phase of work in the Kitchen and we look forward to starting the second phase in the coming year.

Rielly Residence

This 1980 condominium is located in SE Portland in the Ascot Park Neighborhood. Our client started a bathroom remodel project and called us in to finish the project for her. We updated the bathroom with a new shower enclosure and rain glass door, toilet, granite countertop, birch vanity cabinet, and new plumbing and lighting fixtures. We also removed all of the existing flooring from the living room, dining room, kitchen, entryway, and rear hallway and replaced it with a beautiful Bamboo Laminate floor. Lastly, we replaced her aging steel front entry door with a beautiful ThermaTru fiberglass door with window. The challenge was giving her an upscale look on the interior while complying with the Condominium Association’s color standards on the exterior. The fiberglass front door enabled us to stain the inside a rich English Walnut color and paint the exterior in green to meet the Association’s requirements. Our on-site manager, Bubba, a feisty Chihuahua was there every day to provide constant feedback and companionship!

Moloian

This 1904 Victorian Style Home is located in Portland’s Irvington Neighborhood. The home was originally a guest house to the main house, later to be subdivided and converted into a single family home. The kitchen underwent a 1980s period remodel with light oak cabinets and royal blue walls. Our client is a designer for a leading high-end tile company and dreamed of a grander kitchen in his home. He was referred to us by a client whom we completed a project for two years prior. We put our heads together along with our kitchen designer to restore the kitchen to a 1904 theme with crisp White Platinum Medallion Cabinets, honed Carrera Marble Countertops, top-nailed Ebony Stained White Oak Hardwood Floors, Jenn-Air Pro-Style Appliances, and period Schoolhouse Style Light Fixtures.

Twombly Residence

This 1948 Ranch Style Home is located in Portland’s Mill Park Neighborhood. The original 1948 kitchen was in need of replacement after two generations of bright yellow and red marmoleum adorned the floors. The cabinets were replaced with new Knotty Alder Silverline Medallion Cabinets manufactured in Oregon, granite patterned laminate countertops, high quality vinyl flooring, and a fresh coat of paint and trim. The new appliances include a new range, dishwasher, disposal, micro-hood, and refrigerator. One of the specialty features was constructing a pantry cabinet with pullout shelves to fit within the original pantry constructed in the home.

Lashua Residence

This 1961 Ranch Home is located in North Portland’s St. Johns neighborhood. The 1960’s kitchen was due for a replacement to prepare the home for sale. The entire kitchen was removed and a new kitchen was reconstructed with updated electrical, new eco-friendly cabinetry, solid granite countertops, new appliances, and flooring. The home was soon put on the market and sold in a short period of time.

Bell-Greener Residence

This 1935 Traditional Rural Home is located in beautiful Damascus on a 3-acre ranch. The kitchen was in need of an update keeping with the character of the existing home. We installed beautiful beadboard wainscot, chair rail, and baseboard, a new range hood, trim around the cabinets, and two handblown glass pendant lamps over the kitchen sink that was specially made for our client by a friend as a wedding gift.

Saturn Residence

This 1947 traditional style home is located in NE Portland’s Beaumont-Wilshire Neighborhood. Our client’s goal was to maintain the original character of the home while providing new plumbing throughout the home, a new Master Bathroom, and updating the main floor Bathroom and Kitchen floor with eco-friendly materials. We started by replacing all of the existing galvanized water supply lines in the home with new pipes. The Master Bathroom was totally demolished and a new shower, window, toilet, pedestal sink, mirrored cabinet, lighting fixtures, wall heater, and tile flooring were installed. The main floor bathroom had beautiful woodwork details and glasswork that remained while taking the tub enclosure to the studs. Beautiful tile was installed on the walls around the bathtub and new plumbing fixtures finished off the space. The Kitchen floor was removed (all four layers) and replaced with eco-friendly Cork flooring and a new Energy-Star dishwasher to update the space. This was the first phase of work in the Kitchen and we look forward to starting the second phase in the coming year.

Wilburn Residence

This 1959 Ranch style home is located in SE Portland’s South Tabor Neighborhood. The Kitchen was in need of a makeover and we were up to the task! The appliances were only a few years old and remained in the new kitchen. The original 1950’s cabinets were in excellent condition and refinished and new hardware installed to blend the original charm of the house with fresh new countertops and backsplash, flooring, plumbing and lighting fixtures, and paint. The countertops were created using 18”x26” Verde Butterfly Granite slabs that added a high-quality, yet affordable finish to the kitchen. The backsplash was completed using white subway tiles and a black liner tile as an accent. The old linoleum floor was replaced with new porcelain tiles that bring an upscale-earthiness into the space. A high-quality deep bowl stainless steel sink and European goose-neck faucet were added for our gourmet client to assist in cleaning up after spectacular dinner parties. The beautiful apple green walls complimented the slight “verde” hues in the granite and maintained the 1950’s character of the kitchen with a 2007 twist!